Sosionomi opiskelijan toisen kuukauden kuulumiset

03.03.2023

Olen kirjoittanut harjoitteluni matkalta esittelytekstin, jossa myös kerroin ensimmäisestä viikostani. Tämän jälkeen kirjoitin myös, kun kolmasosa harjoittelustani oli takanapäin. Nyt harjoitteluni on edennyt taas kolmasosan, joten lienee syytä kertoa siitä, mihin viimeksi jäin. Suosittelen lukemaan myös aikaisemmat tekstit, sillä tämä pätkä on jatkoa niille.

Harjoittelustani on takana jo kahdeksan viikkoa. Aika on mennyt oikein rattoisasti. Hankkeessa on ollut mukava työskennellä ja harjoitella tulevia sosionomin taitoja. Viimeksi puhuin tulevaisuustyöpajan suunnittelusta. Tällä hetkellä olen pääsyt vetämään pajan kerran ja vielä olisi kaksi kertaa jäljellä. Ensimmäisessä pajassa keskusteltiin tulevaisuudesta ja tulevaisuusajattelusta. Olimme osallistujien kanssa yhtä mielisiä siitä, että tulevaisuuden eteen pitää tehdä töitä. Aina tulevaisuutta ei voida käsikirjoittaa, mutta on hyvä tehdä asioita askel kerrallaan mielekkäämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Saimme asiakkaiden kanssa mielenkiintoisia keskusteluja ja näkökulmia. Tässä pajassa myös hankkeen vertaisohjaaja, Sanna, kertoi oman tarinansa. Hän kertoi, miten on päässyt siihen pisteeseen, missä nyt on. Sanna toi myös esille, että hänelle on ollut merkityksellistä päästä elämässään eteenpäin ajatellen omaa tulevaisuuttaan.

Seuraava tulevaisuustyöpaja tulee olemaan toiminnallinen, jossa asiakkaiden on tarkoituksena askarrella tai kirjoittaa kortti tulevaisuuteen. Tulemme yhdessä miettimään hyvä ajankohta, mihin päähän kortti olisi tarkoituksena tehdä. Jokainen asiakas saa tietenkin myös itse päättää itselleen hyvän ajankohdan tulevaisuudessa, milloin kortin saa lukea/katsoa. Kolmas työpaja on vielä hieman auki. Keräsin ensimmäisessä pajassa palautetta, ja niin aion tehdä myös seuraavalla. Niiden pohjalta olisi tarkoitus miettiä yhdessä myös asiakkaiden kanssa viimeistä pajakertaa.

Pajaa on ollut mukava työstää. Kerrat vaativat paljon suunnittelua ja työtä niitten eteen, mutta jo ensimmäisellä pajalla huomasin, kuinka merkityksellistä se on. Sitten, kun kaikki pajat on saatu suoritettua, niin työstän ohjekirjan pajaan Suoja-Pirtin työntekijöille. He voivat sitten tarvittaessa hyödyntää pajan ajatuksia asiakkaiden kanssa, tai vaihtoehtoisesti pitää itsekin omaa pajaa.

Viime tekstissäni kerroin, mitä kaikkea muuta olen päässyt tekemään pajan suunnittelun lisäksi. Ne asiat ovat edelleen jatkuneet samalla tavalla. Lisäksi olen päässyt enemmän vielä tutustumaan asiakkaisiin ja järjestänyt heille esimerkiksi bingoa. Se on ollut kiva lisä niin itselle, kuin asiakkaillekin.

Seuraavan kerran, kun päivitän itsestäni, on harjoitteluni lopussa. Minulla on vielä paljon annettavaa hankkeelle ja asiakkaille. Innolla menen sitä kohti, mutta samalla ajatukseni ovat haikeat. Kohta mukava harjoitteluni loppuu. Olen oppinut paljon hanketyöstä ja päässyt kunnolla käsiksi tähän. Kiitokset jo nyt hankkeelle siitä, että mahdollistitte minulle tämän harjoittelun. Blogissa kuullaan taas neljän viikon päästä. Tulen silloin kertomaan loppuajan fiiliksiä ja tunnelmia, mutta myös tulevaisuustyöpajasta kokonaisuudessaan. 😊 -Sosionomiopiskelija Henna