Sosionomi opiskelijan harjoittelun viimeiset kuulumiset

31.03.2023

Tässä tulee viimeinen blogipostaus harjoittelustani. Samalla kerron viimeaikojen kuulumisia ja ajatuksiani. Edelliset blogipostaukset löytyvät hankkeen blogista, ne voi käydä lukemassa oitis tätä postausta ennen tai tämän jälkeen, mikäli niin ei ole tehnyt.

Se olisi sitten minun viimeinen sosionomin harjoittelu purkissa! Olo on haikea, mutta samalla olen iloinen siitä, että olen antanut kaikkeni. Kolme kuukautta on pitkä aika harjoittelua, mutta samaan aikaan harjoittelussa vietetty aika on mennyt hujauksessa. Näinä kuukausina on tapahtunut paljon niin hankkeessa, kuin opiskelupiireissä. Olen saanut oppia hanketyöstä ja päässyt kunnolla hankkeen maailmaan. Jatkossa haluaisin ehdottomasti työskennellä vielä enemmän hankemaailmassa. Hanketyö on vaativaa, mutta samalla se on silmiä avaavaa. Aikaisemmin, ennen kokemusta hanketyöstä, ajattelin hanketyön olevan vain paperien pyörittelyä. Hanketyössä olen päässyt suunnittelemaan esimerkiksi tulevaisuustyöpajaa ja näin ollen konkreettisesti (sekä toivottavasti) auttamaan muita. Hanketyöhön kuuluu paljon muutakin, esimerkiksi erilaisia palavereja, raportointia, asiakastyötä, tavoitteita sekä tiimityöskentelyä.

Hanketyöhön sisältyy totta kai paljon ylä- ja alamäkiä. Välillä onnistutaan, kun taas välillä epäonnistutaan. Epäonnistumisista otetaan kuitenkin opiksi ja niistä noustaan entistä vahvempina. Aina kaikki ei mene, niin kuin suunnittelee, mutta kaikesta kuitenkin oppii ja pitää itse myös kehittää itseään työntekijänä ja tulevana ammattilaisena. Työelämä on jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Viimeiset viikkoina olen työstänyt tulevaisuustyöpajan käsikirjaa. Olen tehnyt erikseen blogipostauksen tulevaisuustyöpajasta, joka löytyy myös hankkeen blogista. Siinä avaan tulevaisuustyöpajaa menetelmänä sekä, kuinka suunnittelin ja toteutin kolme erilaista tulevaisuustyöpajakertaa Suoja-Pirtille. Tulevaisuustyöpajan käsikirjan avulla Suoja-Pirtin työntekijät pääsevät toivottavasti entisestään käsiksi tulevaisuustyöpajaan ja voivat käsikirjan avulla pitää itsekin pajaa asukkaille.

Kiitokset kaikille Työtä kohti -hankkeen työntekijöille harjoitteluni mahdollistamisesta. Kiitos, kun otitte minut jälleen avosylin vastaan, näytitte mallia ja annoitte minulle vapaat kädet työstää tulevaisuustyöpajaa. Luottamus on toiminut hyvin puolin ja toisin. Kiitos myös Suoja-Pirtin työntekijöille ja asukkaille. Ilman näitä ihmisiä harjoitteluni ympärillä, harjoitteluni olisi ollut täysin erilainen. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet ainutlaatuisia ja arvokkaita sekä olen oppinut niistä paljon! Seuraavaksi jätän harjoitteluni taakse ja käännän uuden sivun elämässäni. Viimeistelen vielä seuraavat viikot opinnäytetyötäni ja sen jälkeen valmistun sosionomiksi. Tuota hetkeä olen odottanut viimeiset kolme vuotta ja se on edessä ihan juuri.

Kiitos kaikille matkaani seuranneille ja kuullaan ehkä joskus!

-Sosionomiopiskelija Henna