Treamer- työt ja tekijät sovelluksessa!

02.02.2023

Haastateltavat kaksi nuorta miestä, ovat molemmat tehneet keikkoja sovelluksen kautta nimenomaan Suoja-Pirtille. Keikoista jutellaan yleensä etukäteen asukkaiden kanssa ja kun työlle on löytynyt tekijät, sovitaan käytännöistä yhdessä. Tarvittaessa käydään hankkeen kanssa läpi työhön vaadittava ohjeistus sekä annetaan työvälineet.

Treamer sovellus tuli käyttöön Suoja-Pirttiin ja Työtä kohti -hankkeelle syksyllä 2022. Ajatuksena on työllistää asukkaita kuntouttavasti kohti pysyvämpää työelämää. Sovellukseen on luotu Suoja-Pirtille oma profiili, jonka kautta keikkoja tarjotaan asukkaille.

Keikkoja voi oman jaksamisensa ja osaamisensa mukaan tehdä myös muille työtä tarjoaville.

Keikat ovat olleet esimerkiksi varaston tyhjennystä sekä tavaran toimittamista kierrätykseen ja sortti -asemalle. Keikoilla on aina mukana ohjaaja, joka huolehtii keikan sujumisesta sopimuksen mukaisesti.

Kerro vähän kuka olet ja mistä olet tullut tänne Rukkilan asumisyhteisöön?

Kalle: Mä olen Kalle (nimi muutettu) 25-vuotias. Olen ollut koditon, kunnes sain täältä Suoja-Pirtiltä asunnon. Ensin Leppävaarasta, kunnes muutin tänne Malminkartanoon ihan omaan yksiöön asumaan. Ja olen päihdekuntoutuksessa. Haen lääkitystä päivittäin ja ollaan siirtymässä siitä viikoittaisiin pistoksiin. Helpottaa kun palaan takaisin työelämään, kun hakee vain kerran viikossa piikin. Mä olen vähän niin kun palaamassa takaisin normaaliin elämään.

Santeri: Tämä on niin vaikea, aina niin vaikea. Mutta siis Santeri (nimi muutettu) on nimi ja kesällä täytän 27-vuotta. Mä olen ollut kolme vuotta ilman kovia huumeita. Mutta miten mä tänne pääsin, niin se oli kyllä pitkä operaatio. Jouduin odottamaan puolitoista, kaksi vuotta ennen, kuin pääsin tänne. Frendien nurkissa ja kodittomana. Pihalla ja kaikkialla missä pystyi ottamaan iisisti.

Miten sait kuulla Treamerista?

Kalle: Työtä kohti -hankkeen työntekijä tuli vetämään minut sivuun ja kysyi, olenko kiinnostunut työnteosta ja sitten mä olin silleen, et joo kyllä mä pystyisin jotain pieniä keikkoja tekemään. Sitten toi Treamer on siihen itseasiassa aika ihanteellinen, et sieltä löytyy niitä keikkatöitä.

Santeri: Työtä kohti -hankkeen työntekijän kautta. En ollut ennen kuullut tuommoisesta apista, et pientä tekemistä arkeen.

Miten sovelluksen käyttöönotto käytännössä tapahtui?

Kalle: Joo mä tein sen tässä yhteisissä tiloissa. Tilinumero piti olla ja sitten mä tulostin verokortin, et se piti olla. Hyödynsin talon tietokoneita siihen. Ja sit piti olla passista kuva, sen mä kävin hakemassa kotoa. Perustiedot piti laittaa ja sitten työkokemusta. Mä tilasin mun vanhalta työnantajalta työtodistuksen.

Santeri: Siinä oli semmoinen ongelma, kun mulla ei ollut sellaista luuria mihin sen apin olisi saanut. Luotiin eka profiili sinne hankkeen työntekijän luuriin, et pysty tekee.

Miten käyttöönotto sujui?

Kalle: Hyvin ja sitten kun täältä Työtä kohti -hankkeesta järjestetään noita keikkoja niin olen tehnyt sellaisen. Mentiin eräälle alakoululle ja siirreltiin penkkejä. Sain siitä vähän rahaa.

Milloin aloit tekemään ensimmäisen kerran keikkoja?

Santeri: En mäkään niitä niin mahdottomasti ole tehnyt, mutta kyllä mä muutamia. Taisi olla eka se, kun roudattiin pöytiä kirppikselle.

Minkälaista tukea sait työn tekemiseksi?

Kalle: Kysyin yhdeltä, joka asuu täällä kanssa, niin et miten niitä keikkoja tehdään, kun se on tehnyt niitä paljon. Häneltä mä sain tietää paljon saa tienaa perustoimeentulon päälle. Kyllä mä aika lailla opin muilta ihmisiltä.

Santeri: Siellä on ihan selkeästi ne ohjeet ja koittanut välillä itse niitä katsoa, niin on tosi paljon kaikille baarityöntekijöille ja tarjoilua, et on niitä vaatimuksia. Yllättävän paljon, kun mitä oletti. Ku ei ole semmoisia koulutuksia.

Aiotko jatkaa tulevaisuudessa tekemään keikkoja tai työllistymään?

Kalle: Joo siis mun pitäisi pyrkiäkin siihen et, jos tienais sen 150 € siihen toimeentulotuen päälle, niin se olisi ihan hyvin. Kuitenkin extra rahaa.

Miten keikan tekeminen tai se, että voisit tienata lisää rahaa, vaikuttaa sinuun?

Kalle: Saisi jotain järkevääkin tekemistä ja sitten ajan myötä, kun pohditaan lääkärin kanssa, että pystynkö aloittamaan töitä. Lääkäri sanoi, että pitää keskittyä 4 tuntia päivässä yhteen asiaan. Näiden keikkojen avulla voisi tehdä vähän kerrallaan.

Santeri: Kyllä mä olen siitä maininnut aina, et kyllä se vaan piristää, kun saa tehdä noita keikkoja. Tulee ihan erilainen fiilis. Energiatasot nousevat. Pitäisi saada jotain vakituisempaa.

Voisitko ajatella tekeväsi enemmän töitä, kun saat itsesi rytmiin kiinni?

Kalle: Kyllä, mielelläni lähtisin töihin.

Santeri: Mieluusti. En mä ajatellutkaan tässä peukaloita pyörittää ja tajuta kuusikymppisenä, että en saanut mitään aikaiseksi. Jos haluat perhe-elämää tai jotain, niin ei se toimi, että toinen vain tienaa ja toinen maleksii.