Askel kerrallaan kohti työtä 

03.03.2022

Y-Säätiön Uuras-ohjelma

Petteri oli 45-vuotias kirvesmies, kun hän pikkuhiljaa sairastui tärinätautiin, eikä kyennyt enää käyttämään työkaluja. Hän ei pystynyt jatkamaan työssään, vaan hänen oli mietittävä, missä ammatissa hän pystyy työskentelemään taudistaan huolimatta. Petteri koki, että haluaa työllistyä nopeasti, jolloin vaihtoehtoina olivat myyntityö, siivousala tai taksin ajaminen.

Myyntityötä Petteri ei kokenut omakseen, joten hän päätti lähteä kokeilemaan siivoustyötä keikkaluonteisesti. Keikkatöiden tekeminen toi hänelle taloudellista vakautta, merkityksellisyyden tunnetta ja rutiineja arkeen. Hän teki siivouskeikkoja 1,5 vuotta, minkä jälkeen työllistyi palkkatuella varastolle pakkaus- ja lajittelutehtäviin. Palkkatuettu työ jatkui vuoden ja sen jälkeen hän sai samasta varastosta itselleen vakituisen työn.

Tämä tarina on hyvä esimerkki siitä, että keikkatöissä voi kokeilla, mikä ala olisi itselle sopiva.

Uuras-ohjelman työjärjestelijä Tomas Matilainen ojentaa työhanskoja Markku Vuoriselle työkeikalla Pasilassa. Kuva Jemina Karppanen/ Y-Säätiö
Uuras-ohjelman työjärjestelijä Tomas Matilainen ojentaa työhanskoja Markku Vuoriselle työkeikalla Pasilassa. Kuva Jemina Karppanen/ Y-Säätiö

Keikkatyöt toimivat myös ponnahduslautana uuteen, sillä nykyinen työelämä tarjoaa enää harvemmin 40-vuotisia uratarinoita samalla työnantajalla. Työntekijän tilanne voi tuntua lohduttomalta, jos fyysinen tai psyykkinen toimintakyky ei riitä jatkamaan nykyisessä työssä. Ollaan tilanteessa, jolloin ammatinvaihto on mahdollisuus työllistyä uudelleen. Työtön työnhakija hakee erilaisia tukia, jotta rahat riittävät. Voi olla väsyttävää miettiä kannattaako työtä tehdä, koska palkkatulot vaikuttavat etuuksiin.

Omaa uutta tulevaisuutta rakennetaan pieni askel kerrallaan. Ensimmäinen askel on pitää mieli avoimena ja kokeilla erilaisia työtehtäviä.

Työn mielekkyys voi koostua esimerkiksi auttamisen ilosta, musiikin kuuntelemisesta tai työyhteisön huumorista.

Voit asettaa itsellesi tavoitteen viiden vuoden päähän: missä olet silloin, mitä haluat tehdä ja miten pääset tavoitteeseen? Aina on parempi lähteä liikkeelle heti, koska kokeilemisen kautta selkenee, mitä elämässä haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

Työn mielekkyys voi koostua monesta asiasta, esimerkiksi auttamisen ilosta, musiikin kuuntelemisesta työaikana tai työyhteisön huumorista. Työpaikka saattaa löytyä läheltäkin, sillä esimerkiksi jokaisen asuinkiinteistön alueella suoritetaan kiinteistöhuollon- ja puhtaanapidon tehtäviä. Löytyisikö sinun naapurustostasi keikkatöitä?

Näin voit lähteä liikkeelle:

  • Mene TE-Palveluiden sivuille ja kirjaudu Oma asiointi -palveluun. Näet oman työllistymissuunnitelmasi ja sen, onko sinulla palkkatukioikeus.
  • Uudelleen kouluttautumiseen voit hyödyntää TE-Palveluiden työvoimakoulutuksia. Koulutukset ovat kestoltaan 4-12 kuukautta. Saat jokaiselta koulutuspäivältä päivärahan, joka on noin lounaan verran. Koulutuksessa suoritat tutkinnon ammattiosan, jolla voit hakea töitä.
  • Pyydä TE-Palveluilta apua. Heidän toimistoissaan on aulapalvelu, jossa on käytettävissä tietokoneita. TE-Palveluilta saa myös ohjausta ja neuvontaa, kun haluat kirjoittaa CV:n ja työhakemuksia.

Työllistäviä ammatteja ja ammattialoja

Rakennusala: rakennusapulaisen tehtäviin pääsee ilman aiempaa kokemusta ja voi kasvattaa osaamista kyseiselle alalle.

Logistiikka-ala: kuljetustehtävät, muuttoavustajan työ, pakkaus- ja lajittelutehtävät varastossa.

Ravintola- ja hotelliala: saliapulainen, tiskaaja ja aamiaisen esille laittaja sekä päiväkoti- ja koulujen laitosapulaiset.

Siivoustyö: rappusiivous, toimistosiivous, kuluttajien asuntosiivous ja rakennussiivous.

Myyntityö: kuluttaja- ja yrityskauppa, puhelinmyynti ja kasvokkain myynti monille palveluille ja tuotteille.

Kaupanala: kassatyöskentely, ruuan verkkokauppakeräily, hyllytys ja asiakaspalvelu.

Seuraa Y-säätiön toimintaa somessa Facebookissa Y-säätiö & M2-kodit ja Instagramissa M2-kodit

- Blogin kirjoittaja: työllisyyskoordinaattori Jemina Karppanen Y-Säätiön Uuras-ohjelmasta -