Esittelyssä Helsingin kaupungin Kulosaaren asuinyhteisö

25.05.2022

Kulosaaren asuinyhteisö (Kulis) tarjoaa tuettua asumista 18-30 vuotiaille asunnottomille helsinkiläisille nuorille aikuisille. Asuinyhteisö on osa Helsingin kaupungin Asumisen tuen yksikköä, jonka tehtävänä on sosiaalihuoltolain mukaisen asumispalvelun tarjoaminen asunnottomuustaustaisille helsinkiläisille. Asukkaat asuinyhteisöön valitaan SAS-työryhmän kautta. SAS on lyhenne sanoista Selvitä, Arvioi ja Sijoita. Ennen muuttopäätöstä asukasehdokas tulee kuitenkin tutustumaan asuinyhteisöön, jonka jälkeen hän voi itse päättää, sopiiko tällainen asumismuoto juuri hänelle. 

Kulis sijaitsee Kulosaaren paraatipaikalla metron läheisyydessä. Asuinyhteisömme on pieni, 22 paikkainen kodinomainen yksikkö. Asuminen on solumuotoista. Henkilökuntaa Kuliksessa on 6 ohjaajan ja 1 vastaavan ohjaajan verran, jotka kaikki ovat ihan supertyyppejä ja ovat työskennelleet asuinyhteisössä jo useita vuosia. Kuliksessa on työntekijä paikalla 24/7. Asuinyhteisön jäsenillä on kaikilla yhteinen Asumisen tuen sosiaalityöntekijä, jonka kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Hän myös vierailee yhteisössämme ja tapaa asukkaita säännöllisesti.

Jokaiselle Kuliksen asukkaalle laaditaan yhdessä asukkaan, sosiaalityöntekijän ja omaohjaajan kanssa asumissuunnitelma. Asumissuunnitelman tavoitteena on asukkaan omatahtinen toipuminen ja oman elämänsä ns. haltuun ottaminen. Asumissuunnitelman tavoitteet ovat aina asukkaan itsensä määrittelemät. Kuliksen työntekijät ohjaavat ja avustavat asukasta kohti hänen tavoitteitaan. 

Lauantaisin asuinyhteisössä nautitaan yhteisestä brunssista, jonka aamuvuorossa oleva ohjaaja valmistelee ja jonne kaikki ovat tervetulleita. Kesäisin grillaillaan pihalla, pelataan mölkkyä ja heitetään tikkaa. Kuliksessa on mahdollista osallistua myös pienimuotoisiin työtehtäviin, josta tekijälle maksetaan ahkeruusrahaa. 

Kuvassa työntekijä Olli
Kuvassa työntekijä Olli

Kuliksessa työntekijät eivät ole vartijoita, vaan tärkeä osa asuinyhteisön kokonaisuutta, jotka omalla ammatillisella otteellaan pyrkivät kaikin tavoin ohjaamaan ja tukemaan asukkaita elämässään eteenpäin.

Kirjoitus: Vastaava ohjaaja Raisa