Sosionomi opiskelijan ensimmäisen kuukauden kuulumiset

08.02.2023

Kirjoitin harjoitteluni alettua esittelyn itsestäni sekä ensimmäisestä viikosta Työtä kohti -hankkeessa. Tämä tekstipätkä tulee olemaan jatkoa siihen. Sen voi halutessaan käydä lukemassa tätä pätkää ennen tai jälkeen. 😊Ensimmäiset neljä viikkoa Työtä kohti -hankkeen leivissä on mennyt hujauksessa. Harjoitteluni pääpaino on innovaatio- ja kehittämistoiminnassa, ja sitä kautta olemme yhdessä ohjaajieni kanssa miettineet harjoitteluni etenemistä. Tulen kehittämään hankkeelle ryhmätoimintaa, tarkemmin ottaen tulevaisuustyöpajaa. Kuhina pajan ympärillä on jo pitkälti käynnissä, mutta toteuttaminen tulee osumaan helmikuun puoleen väliin.

Tarkoituksena on pitää kolme erilaista pajaa tulevaisuusajattelun ympärillä. Haluan tuoda jokaisen asiakkaan tietoisuuteen sen, että heillä on myös tulevaisuus edessä. Asiakkailla ei tarvitse olla minkäänlaisia mietteitä tulevaisuuden suhteen, vaan tarkoituksena on yhdessä viritellä pienin askelin ajatuksia kohti tulevaisuutta. Tulevaisuuden jäsentely voi auttaa oman paikan löytämisessä myöhempää varten. Tarkoituksena ei siis ole, että asiakkailla olisi saman tien selvät sävelet tulevaisuuden suhteen. Näin voi käydä, mutta pienin askelin, askel kerrallaan yritämme viedä ajatukset tulevaisuuteen. Toiveenani olisikin, että tulevaisuudessa asiakas löytäisi paikkansa yhteiskunnassa. 

Olen tehnyt muutakin, kuin suunnitellut tulevaisuustyöpajaa. Olen päässyt tutustumaan erilaisiin sosiaalialan toimijoihin, osallistunut moniammatillisiin tiimeihin, jatkanut esitteiden päivittämistä ja luontia sekä tietenkin rupatellut asiakkaiden kanssa. Kohtaamiset ovat edelleen olleet todella antoisia ja asiakkaiden kanssa juttelu on tärkeässä roolissa itselleni. Koen tärkeäksi kohdata asiakkaan aidosti ja kunnioittavasti. Jokaiselle asiakkaalle pitää antaa aikaa. Muutaman minuutin rupattelu ei välttämättä ole paljoa pois päivästäni, mutta se saattaa vaikuttaa paljon asiakkaan mielialaan.


Seuraavaksi suunnitteilla on jatkaa entisestään tulevaisuustyöpajan kehittelyä. Lisäksi yllä mainittuja asioita tullaan jatkamaan normaalisti. Mitähän muuta tässä keksisi? Jatkan blogin päivittelyä neljän viikon päästä. Kuullaan taas silloin! 😊 -Sosionomiopiskelija Henna