Työvalmennuksella kuntouttavaan työtoimintaan

20.01.2023

Haastattelin Mattia (nimi muutettu), työvalmennuksesta ja Työtä kohti -hankkeesta. Matti on silminnähden tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa ja siihen, että on työtä mitä tehdä. Mies on puhelias ja erittäin ystävällinen. Hänen päivänsä kuluu Yatzyn merkeissä ja seurustellessa silloin, kun hän ei ole työssä. Töitä hän tekee kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin päivässä.

Mistä olet tullut Rukkilan asumisyhteisöön?

- Mä tulin tuolta Syväpuron hoitokodista. Asuin siellä sen muutaman vuoden ja sitten mä sain täältä (Rukkilasta) paikan.

(Syväpuron hoitokoti tarjoaa määräaikaista päihdehuollon ympärivuorokautista asumispalvelua sekä kuntouttavia hoitojaksoja. www.syvapuronhoitokoti.fi)

Miten sait nykyisen työsi?

- Siinä oli työkkäri (TE-toimisto) jotenkin mukana varmaan, mutta se ei ollut työkkäri joka sen järjesti. Mutta se oli mukana siinä kuitenkin. Jostain oudosta numerosta vaan soitettiin mulle ja tarjottiin työtä.

Työtä kohti -hankkeen projektipäällikkö täsmentää, että Matin kanssa oli moniammatillinen palaveri, missä oli projektipäällikkö, sosiaalityöntekijä ja Helsingin työllisyyspalveluiden virkailija ja asumisohjaaja sekä Matti. Silloin sovittiin, että Matille aletaan etsimään kuntouttavaa työpaikkaa ja päivitettiin aktivointisuunnitelma. 

Minkälaisia töitä teet nykyisin?

- Mä oon siellä puuverstas puolella kuntouttavassa työtoiminnassa. Tehdään sänkyjä, pöytiä ja tuoleja. Mä olen yleensä aina ollut jollain pisteellä missä tehdään jotain tiettyä hommaa. Mulla aina vaihtelee se mitä tekee, et ei ole samaa joka päivä.

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kyseessä on siis toissijainen palvelu TE-palveluihin nähden.

Miten olet viihtynyt töissä?

- No tuolla nykyisessä duunissa mä olen viihtynyt. Ei ole ollut yhtään aamua, et ei olisi huvittanut mennä. Kun alkoi vähän turhautua, kun olit tuolla asunnossa tai täällä rakennuksessa koko ajan, kun ei päässyt mihinkään. Vähä vaihtelua. Aika kuluu nopeammin ja sitten kun on mukavaa hommaa

Miten olet kokenut saamasi työvalmennuksen? Oletko saanut apua työllistymiseen tai työssä pysymiseen?

- Olen saanut ihan hyvin apua työvalmennuksesta. Yksikin oli sillä lailla, että kun mun sopimus oli menossa umpeen, niin sovittiin, että soitetaan yhdessä työpaikkaan ja kysytään jatkosta. Mut siinä kävikin sillä lailla hassusti, et ne soittikin sieltä mulle ja pyysi minua sinne juuri päivää ennen, kun meidän piti sinne soittaa. Ja siellä on itse asiassa viime vuonna käyty (työpaikalla) hankkeen toimesta. (työvalmentaja käynyt sovitusti tapaamassa työpaikalla ja antanut tukea)

Miten olet kokenut tämän hankkeen olemassaolon? Onko sinulle ollut tästä hyötyä tai tukea?

- Joo on. Silloin kun mä menin tuonne ässälle keväällä, niin täältähän se järkättiin ja sitten me menimme vaan ja allekirjoitettiin sopimus. Voin aina tulla tänne (hankkeen luokse), jos on jotain mielenpäällä.

Milloin ensimmäisen kerran olit hankkeen kanssa tekemisissä?

- Mähän tulin tänne heti, kun tämä alkoi tämä Työtä kohti -hanke. Mä olin varmaan ekoja ketä tähän tuli.

Mitä toivot työvalmennukselta tulevaisuudessa?

- Tietenkin silleen, et saisi joku vakipaikan jostain. Ku toikin on maksimissaan kaks vuotta saa olla tuolla (nykyisessä työpaikassa), kun se on kuntouttavaa työtä. Siinä tulee joku, et sitä ei voi jatkaa enää sen jälkeen. Et silloin olen vähän tyhjän päällä. No onhan tässä vielä aikaa, kun mä aloitin vasta lokakuussa.

Suosittelisitko työvalmennusta kokemasi perusteella?

- Melkein suosittelisin, kun mullakin on ollut näitä kokeiluja ja muita paikkoja.

Ja lopuksi, mitä sanoisit muille samassa tilanteessa oleville?

- Ku mulla oli se, et en saanut oikein mitään aikaiseksi, jumitin vaan. Tiesin, et pitäisi hakea, mutta sitten ei kuitenkaan jaksanut alkaa etsimään mitään. Tästä sai sitten sitä tukea, et pysty aloittamaan. Mä sain motivaatiota ja apua hakemiseen. Suosittelen muillekin.

Kiitin nöyrästi haastateltavaa ja vaihdoimme vielä muutaman sanan arkisista asioista. Mukava mies, kertakaikkiaan.