Työvalmentaja opiskelijan kuulumiset harjoittelun päätyttyä

09.02.2023

3.2.2023 ja viimeinen päivä harkassa. Tunnelma on haikea, mutta samaan aikaan iloinen.

Olen saanut ja antanut paljon. Olen oppinut hanke työskentelystä paljon. Siis PALJON. Olen oppinut, että hanke on nopea liikkeissään ja kehittymistä tapahtuu jatkuvasti vaikkakaan asiakkaat eivät yleensä kaipaa nopeita liikeitä. Mutta hankkeella on kuitenkin vain rajallinen määrä aikaa, jonka puitteissa on toimittava.

Asiakastyö on tarkkaa puuhaa, johon pitää ottaa oma aikansa. Asiakkaiden kanssa pitää kyllä edetä, älkää ajatelko väärin, mutta he ovat herkässä tilassa olevia ihmisiä, joiden kanssa luottamussuhde on rakennettava rauhallisin askelin. Mutta kahdessa vuodessa kyllä ehtii rakentamaan suhteen ja viemään asiakasta kohti parempaa tulevaisuutta. Ja tässä hankkeessa on kyllä ammattilaisia, joiden kanssa asiakkaiden on hyvä tehdä töitä ja he voivat luottaa siihen, että heistä välitetään ja heitä kunnioitetaan. Heidän tulevaisuuttansa mietitään ihan oikeasti ja heille etsitään ja tarjotaan mahdollisuuksia. Ja kun hanke päättyy, ovat he nyt jo ammattitaitoisten ohjaajien käsissä.

Itse henkilökohtaisesti olen päässyt asiakastyöhön vain pintaraapaisulla. Mutta se miten asiakkaat ovat minut ottaneet, on ollut häkellyttävää. Ystävällisyyttä, huomioon ottamista, rehellisyyttä ja puheliaisuutta sekä yhteisöllisyyttä. Kaikkea tätä olen kohdannut asiakkaiden kanssa. Ja olen siitä kiitollinen. Asiakkaat ovat tämän työn suola.

Mutta hankkeeseen ja minun harjoitteluuni vielä. Hankkeen tarkoituksena on jalkauttaa työskentelymalleja ohjaajille, jotta he pystyisivät tukemaan asiakkaitaan paremmin katsomaan tulevaisuuteen työn tai opiskelujen merkeissä. Työ voi olla mitä vain. Lyhytaikaista tai pidempiaikaista. Tuettua työtä tai keikkatyötä. Jotain mikä sopii asiakkaan sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Opiskeluissa sama. Voi olla, vaikka korttikoulutus tai sitten ihan joitain opintoviikkoja, ellei sitten ihan jopa ammattitutkinto yms. Työskentelymallit ovat vielä hankkeella hiukan kesken, mutta jalkauttamistakin on jo tapahtunut. Hyvä niin. Minun kuukauden mittaisen opiskelujeni aikana hankkeeseen on tullut mukaan useita asiakkaita erilaisine tarpeineen ja tulevaisuuden suunnitelmin ja työskentely heidän kanssaan on alkanut ja etenee. Hanke siis etenee.

Olen sangen kiitollinen Annelle, Tinolle, Hennalle, Pauliinalle, Sannalle ja Pialle tästä ajasta. Kiitos ja onnea hankkeelle. Teette arvokasta kehittämistyötä. Keep it going!

Elli